You are currently viewing Какви са симптомите на различните синузити?

Какви са симптомите на различните синузити?

Синузитът е вид заболяване, свързано с възпалителен процес на лигавицата на синусите. Може да бъде причинен следствие вирусни инфекции, като най-леките симптоми отшумяват в рамките на две или три седмици. Синусите представляват малки, изпълнени с въздух кухини, разположени зад скулите и челото. Произведената от тях слуз, обикновено се оттича в носната кухина през малки канали. Тъй като инфекцията при синузит причинява възпаление на лигавицата на синусите и води до тяхното подуване, тези проходи могат да се запушат и да се появят болки в синусите. Ако усещате силно главоболие, тежест в областта около очите и скулите или се чувствате отпаднали, не е задължително да имате грип. Това би могло да е признак, че страдате от синузит, който трябва да бъде навременно диагностициран, Нека разберем какво точно представлява и какви са неговите симптоми.

Каква е причината за болки в синусите?

Болките в синусите могат да засегнат областта около носа, челото и бузите и обикновено се причиняват от протичаща или вследствие на вече протекла инфекция, която не е лекувана по правилния начин. Алергиите също биха могли да причинят болки в синусите. Синусите представляват пространства в костите на лицевата част на тялото. Има четири чифта синуси – два разположени на горната челюст, два фронтални намиращи се в областта на челото, два намиращи се в решетъчните кости и два в задната част на носната кухина, точно под основата на черепа. Учените не са напълно сигурни каква е ролята на синусите в тялото. Възможно е те да правят черепа по-лек, да предотвратяват изтичането на топлина от него или да спомагат за създаването на по-висока честота на гласа при говор. Лечението на синусово главоболие зависи от основната причина, която го е предизвикала. Леките болки в синусите често могат да бъдат лекувани в домашни условия, докато за тежките такива е добре да се обърнете към лекар специалист.
Видове симптоми причиняващи болки в синусите

Видове симптоми причиняващи болки в синусите

Синусите са покрити със специален вид мембрана, подобна на тази, обхващаща лигавицата на носа. Ако при човек протича инфекциозно заболяване или някаква алергия, тази мембрана започва да се подува и вследствие причинява болки в синусите. Болките биха могли да се усетят в областта на бузите, под очите, над веждите и над носа. В по-тежките случаи на синузит, тези области могат дори да се подуят. Главоболието, причинено от синузит, би могло да засегне едната или двете страни на лицето. Човек може да изпита и друг вид симптоми, като например:
  • висока температура;
  • запушване на носната кухина;
  • слабо обоняние или липса на такова;
  • усещане за треска;
  • изтичане на зелен или жълт секрет от носа;
Някои пациенти установяват, че болките в синусите се увеличават след кашляне или навеждане.
лекуване на болката при синузит

Обобщение относно болката при синузит

Ако страдате често от главоболие, то причината може да бъде – “проблемни” синуси. Ако имате съвпадение на два или повече от описаните по – горе симптоми, е желателно да посетите специалист УНГ болести. След преглед и съответните изследвания, специалист ще прецени по какъв начин да бъде проведено лечение:

  • Локални противооточни и противовъзпалителни средства;
  • Антибиотична терапия;
  • Физиотерапия;
  • Инхалации;
  • Различни видове хирургични интервенции

При продължителност на симптоматика повече от 3 месеца или неглижиране от страна на пациента – говорим за хронифициране на процеса с последващи усложнение!