Определение: Гъбички в ушния канал (отомикоза), са инфекции, които засягат външната част на ухото или ушния канал. Това е разпространено заболяване, което може да се появи при хора от всички възрасти, но е по-често срещано при деца и възрастни със слаба имунна система; често почистване на ушите с клечки; плувци или хора използващи слушалки!

Причини: Гъбички в ушния канал се предизвикват най-често от гъбични инфекции, като най-често засяганите видове гъби са Candida и Aspergillus. Тези гъбички са част от нормалната флора на ухото, но когато имунната система е нарушена или когато ухото е предразположено към влажност и топлина, те могат да се размножат и да предизвикат инфекция.

Фактори, които могат да допринесат за развитието на гъбички в ушния канал, включват:

  • Честото използване на обекти (памучни тампони, клечки и др.) за почистване на ушите, което може да причини нараняване или нарушаване на естествената защитна бариера на ухото.
  • Продължителна употреба на антибиотици, които могат да нарушат баланса на бактериите в ухото и да предизвикат размножаването на гъбички.
  • Предварителни увреждания на ушния канал, като например наранявания или инфекции, които могат да засегнат защитната бариера.
  • Имунни нарушения, които засилват риска от инфекции.

Гъбичката инфекция в ушния канал може да доведе до следните симптоми:

  • Загуба или намаление на слуха..
  • Обилна секреция от ухото, което може да бъде с променен цвят (често жълтеникав или зелен).
  • Загуба на чувствителност или дискомфорт при допир на ушната мида.
  • Свръх чувствителност – силните звуци предизвикват болка или дразнене.
  • Оток и червене на ушната мида или областта около ухото.

Лечение: При подозрение за гъбичкова инфекция в ушния канал, е важно да се консултирате с оториноларинголог за точна диагноза и подходящо лечение. Обикновено лекарят ще извърши преглед на ухото и може да вземе проба от секрета за анализ с цел  идентифициране на причинителите на инфекцията.

Лечението на гъбичките в ушния канал обикновено включва приложение на антифунгиални кремове или капки. Освен това може да бъде предписана системна антимикотична терапия, ако инфекцията е тежка или не отговаря на локалното лечение. Важно е да се спазват указанията на лекаря и да се завърши пълният курс на лекарствата, дори ако симптомите изчезнат по-рано.

За да предотвратят гъбички в ушния канал, хората трябва да избягват честото и агресивно почистване на ушите с клечки или други предмети, които могат да наранят ухото, както и да съхраним ухото си сухо и чисто.

В заключение, гъбички в ушния канал са разпространени инфекции, които могат да засегнат хора от всички възрасти. Ранното диагностициране и адекватното лечение са от съществено значение за предотвратяване на тежки усложнения и бързото възстановяване на пациента.