Определение

Остро настъпило възпаление на лигавицата на околоносните синуси, протичащо с болки в областта на засегнатата кухина, слузно-гноен секрет и затруднено носно дишане. За хроничен синузит се приемат тези, при които оплакванията продължават повече от три месеца.  На преден план са затрудненото носно дишане и изтичането на секрет от носа.  В зависимост коя кухина е засегната, различаваме няколко вида синузити –  максиларен , етмоидален, фронтален и сфеноидален синузит. При засягане на повече от един синус говорим за пансинуит.

Причини за възникване ( Етиология )

Най-често причината е бактериална, но може да бъде вирусна, гъбичкова, от зъбен произход или смесена.

 Предразполагащи фактори

  • Локални фактори: състояния предизвикващи затруднение в постъпването на въздух и дренаж на синусите. Тук спадат – изкривяване на носната преграда, различни видове ринити, трета сливица (аденоидна вегитация ), различни анатомични деформитети които водят до стеснение на естествените отвори на синусите, хипертрофия на лигавицата при злоупотреба с ксилометазолин.
  • Общи фактори: децата има анатомично – физиологичните особености, техния организъм организъм е с недоразвитата клетъчна система имат стеснени носни кухини и са по-склонни към оток на носната лигавица. При възрастни – хронични заболявания, имунодефицитни състояния и вредности на работната среда и други.

 Клинична картина

  • Общи симптоми: обикновено общото състояние при острите синузити се характеризира със симптоми от цялостната инфекция към тях спадат: температура, обща отпадналост и неработоспособност. 
  • Локални симптоми: Остра хрема, при която след няколко дни се засилва главоболието в областта на засегнатия синус ( най – често челно или в областта на очите ), носната обструкция се засилва и се появява слузно-гнойни секрети. Те са с гъста  консистенция и жълто-зелен цвят. При синузит и от зъбен произход – гноен мръсно жълто-зелен цвят секрет с много неприятна миризма! Болките в синусите са най-често пулсиращи и силно характерно за нея е, че тя е по-силна в сутрешните часове и при движение на главата, слизане по стълби или навеждане тялото напред. Често кожата, която ги покрива, може да бъде по-оточна и зачервена.

Диагноза

Диагнозата се поставя въз основа на преглед, вземайки предвид оплакванията на болния и обективните данни от прегледа. Много характерна тук е болката при натиск областта на засегнатите синусите. При преглед най – често се установява слузно-гноен секрет в областта на естествения отвор на синуса. Основно значение за потвърждаване на диагнозата е образното изследване! В повечето случаи направената рентгенография показва наличието на секрет в засегнатия синус. При често повтарящи се синузити или продължителност на симптоматиката  повече от три месеца се препоръчва скенер ( КАТ на глава) с цел оглед на цялата система от околоносни кухини.

Поради бавното развитие на различните синуси във възрастта, при деца до 4 години страда най-често етмоидалния синус, тъй като максиларните се развиват след тази възраст, а фронталните след десетата година от живота.

Усложнения

Опасни са вътречерепните усложнения, много често по съседство могат да се появят усложнения от страна на очите  с на клепачите и очната ябълка.

Лечение

  • Медикаментозно –  целта на лечението е да осигури бърз и адекватен дренаж на заболелите синуси и да се ликвидира инфекцията. Особено при остър синузит се започва лечение с подходящ антибиотик, капки за нос с деконгестивно действие като тук най-често употребяващи са тези с ксилометазолинов характер. Предписват се още обезболяващи, витамини и противооточни. Лечението продължава обикновено около десетина дни, като не се препоръчва прекратяването му,  при преждевременно отшумяване на симптомите.
  • Оперативно – острите синузити се лекуват оперативно само при започващо или развило се вече усложнение.  Хирургичното лечение при хроничните синузити има за цел, да се овладее инфекцията, да се отстранят патологично променените структури и да се осигури траен и постоянен дренаж на засегнатата кухина. Тъй като в по-голям брой от случаите говорим за стесняване на естествения отвор, една от основните оперативни интервенции тук цели именно тяхното разширяване.