Всеки от нас е изправен пред риска да се сблъска с необичайна ситуация, когато чуждо тяло попадне в ушния канал. Това състояние може да засегне хора от всяка възрастова група, но е най-често при децата. Независимо от възрастта, чуждо тяло в ухото може да предизвика дискомфорт и потенциални здравословни рискове, а затова е важно да знаем какви са причините, симптомите и как да се справим със ситуацията.

Причини за попадане на чуждо тяло в ушния канал:

 • Деца – Предмети като играчки, храна или малки частици могат да попаднат в ушите на деца по невнимание или просто за игра.
 • Възрастни – Дори и възрастните могат да поставят чуждо тяло в ухото по погрешка, когато се опитват да почистят ушите си с върхове на памучни тиквички или други предмети.
 • Професионалнa вредност – Хора, работещи в предприятия, където има частици като прах, зърно, метални стружки и други, са по-изложени на риска от попадане на чужди тела в ушите.

Симптоми на чуждо тяло в ушния канал:

 1. Обструкция – Заседнало чуждо тяло може да предизвика чувство на тежест или глъхнене на ухото.
 2. Болка или дискомфорт – Чуждото тяло може да дразни ушния канал и да причинява болка или дискомфорт.
 3. Намален слух – Ако чуждото тяло затваря ушния канал напълно или частично, това може да доведе до временно намален слух.
 4. Обилно отделяне на секрети – В зависимост от вида на чуждото тяло и реакцията на ухото, може да се наблюдава отделяне на течност или кръв от ухото.

Как да се справим със ситуацията:

Ако подозирате, че сте попаднали чуждо тяло в ухото си, следвайте следните стъпки:

Запазете спокойствие – Не се притеснявайте, чуждите тела в ушите обикновено не представляват спешна опасност.

 • Не опитвайте се да го премахнете сами – Избягвайте да поставяте обекти като клечки, пинсети или други инструменти в ушния канал, тъй като това може да увеличи риска от нараняване или задълбочаване на чуждото тяло. Обърнете се към лекар – Най-добрият начин да се справите със ситуацията е да посетите оториноларинголог (специалист по ухо, нос и гърло), който ще може да прегледа ухото ви и да премахне чуждото тяло по безопасен начин.

Предпазване:

За да предотвратите попадането на чужди тела в ушния канал, е важно да се съобразявате с някои прости предпазни мерки:

 1. Децата трябва да бъдат наглеждани внимателно, особено когато играят с малки предмети.
 2. Не използвайте предмети като памучни тампони или ключове за почистване на ушите си. Ушите се почистват ефективно с хартиени кърпички или кърпички за бебета.
 3. При работа в замърсена среда, носете предпазни средства, за да предпазите ушите си.

В заключение, попадането на чуждо тяло в ушния канал е неприятно и доста дискомфортно състояние, но реагирайте спокойно и се обърнете към специалист за преглед и лечение. Спазвайте предпазните мерки, за да намалите риска от това да се случи и наставленията на лекаря, ако се стигне до лечение.