Определение: Хроничното гнойно възпаление на средното ухо, известно още като хроничен отит, е заболяване, което засяга хиляди хора по света. Това състояние представлява продължителна и повтаряща се инфекция или възпаление на средното ухо, която може да доведе до различни здравословни проблеми, ако не се диагностицира и лекува своевременно.

Причини: Хроничният отит обикновено се развива след повтарящи се епизоди на остро възпаление на средното ухо. Най-честите причини за острото възпаление са инфекции, предизвикани от бактерии или вируси, които попадат в ухото. Възпалението води до натрупване на гной в средното ухо и непрекъснато раздуване на лигавицата, което затруднява оттичането на течности от ухото. Това състояние може да продължи седмици или месеци и да премине в хроничен отит.

Симптоми: Хроничният отит обикновено се проявява с постоянни или периодични симптоми. Някои от тях включват:

  • Обилно отделяне на гной от ухото.
  • Чувство на пълнота или натисък в ухото.
  • Намаление до тотална загуба на слуха.
  • Често усещане за болка, пулсираща или туптяща болка в ухото.
  • Лека до умерена температура и общо незадоволително състояние.
  • Често повтарящи се инфекции на ухото.

Диагноза: За поставяне на правилна диагноза на хроничен отит, лекарят ще извърши преглед на ухото с инструмент, наречен отоскоп, за да провери за наличие на инфекция или други аномалии в ухото. Може да се извърши и аудиометрия, която ще оцени степента на загуба на слуха. Ако се предполага наличие на повтарящи се инфекции, лекарят може да изпрати част от гнойта за микробиологично изследване с цел да се определи причинителите на инфекцията.

Лечение: Лечението на хроничния отит зависи от причините и симптомите. Обикновено се използват антибиотици, когато инфекцията е предизвикана от бактерии. За облекчаване на болката и намаляване на възпалението могат да се приложат топли компреси. Ако симптомите не се подобрят с медицинското лечение, може да се наложи хирургическа намеса, като например инцизия и дренаж на ухото или поставяне на тръбички (тимпаностомни тръбички) за облекчаване на натрупването на течности.

Предотвратяване: Приемането на някои предпазни мерки може да помогне за предотвратяване на хроничното гнойно възпаление на средното ухо. Това включва:

  • Избягване на въвеждане на предмети в ушите, които могат да повредят ушния канал и ухото.
  • Поддържане на добра хигиена на ушите и редовно почистване на ушните канали.
  • Избягване на дълготрайно излагане на шум или носене на подходящи защитни слухови уреди, когато е необходимо.

В заключение, хроничното гнойно възпаление на средното ухо е сериозно заболяване, което изисква своевременна диагноза и лечение. Пациентите трябва да бъдат насърчавани да потърсят медицинска помощ, ако изпитват някой от симптомите на хроничен отит, за да се предотвратят възможни увреждания на слуха или други осложнения.