You are currently viewing Кървене от носа (Епистаксис): Какво трябва да знаете за носното кървене и как да се справите с него

Кървене от носа (Епистаксис): Какво трябва да знаете за носното кървене и как да се справите с него

Епистаксисът, по-известен като носно кървене, е състояние, при което се наблюдава кървене от носа. Това е чест проблем, който повечето хора са изпитвали поне веднъж в живота си. В повечето случаи носното кървене не е сериозно и може да бъде спряно самостоятелно или с помощта на прости методи. В тази статия ще разгледаме причините за епистаксиса, симптомите, как да се справите с него и кога да потърсите медицинска помощ.

Причини за епистаксиса

Епистаксисът може да бъде предизвикан от различни фактори, включително:
 1. Сух въздух: Изложеността на сух въздух може да доведе до изсушаване на носната мембрана и поява на кървави корички, което може да предизвика носно кървене.
 2. Травми или наранявания: Удари в областта на носа, носна операция, чужди тела в носа или нежелано изсушаване на носната лигавица (например чрез употреба на салфетки или злоупотреба с медикаменти!) могат да предизвикат кървене.
 3. Инфекции: Някои инфекции, като на пример настинка или синузит, могат да доведат до носно кървене поради запушване или възпаление на носните пътища.
 4. Алергии: Алергичните реакции могат да предизвикат възпаление в носните пътища и да доведат до носно кървене.
 5. Кръвни нарушения: Някои кръвни заболявания, като хемофилия или васкулити, могат да бъдат свързани с по-чести епизоди на носно кървене.

Симптоми на носното кървене

  Симптомите на носното кървене могат да варират в зависимост от причината и интензитета на кървенето. Някои от общите симптоми включват:
 • Изтичане на кръв от един или двата носни
 • прохода
 • Усещане за гълтане на кръв
 • Усещане за притискане или пулсация в областта на носа
 • Гадене или повръщане при по-силни случаи

Как да се справите с носното кървене

В повечето случаи на носно кървене можете да предприемете някои стъпки за да спрете кървенето:

 1. Седнете и наклонете главата си напред: Това ще помогне да предотвратите поглъщането на кръвта и ще намали дразненето в гърлото.
 2. Стиснете носа си: Поставете пръстите си върху меката част на носа и го стиснете нежно. Дръжте натиск в продължение на 10-15 минути.
 3. Приложете лед или студен компрес: Поставете ледена опаковка или студен компрес върху моста на носа. Студеното ще свива кръвоносните съдове и ще помогне да спрете кървенето.
 4. Избягвайте издухване на носа: По възможност избягвайте силното издухване на носа в рамките на няколко часа след спиране на кървенето.

Кога да потърсите медицинска помощ

В повечето случаи носното кървене не е опасно и може да бъде спряно с помощта на домашни методи. Въпреки това, има ситуации, в които трябва да потърсите медицинска помощ:
 • Ако носното кървене продължава повече от 20 минути или се появява редовно
 • Ако наблюдавате голямо количество изгубена кръв или чувствате слабост и въздушност
 • Ако носното кървене е резултат от сериозно нараняване или травма
 • Ако сте подложени на лекарство, което може да увеличи склонността към кървене (например антикоагуланти)
Медицинският специалист ще бъде в състояние да направи диагноза и да предложи подходящо лечение в зависимост от причината за носното кървене.

Заключение

Носното кървене може да бъде от досаден до тревожен проблем, но в повечето случаи е неопасен и може да бъде спрян с помощта на прости мерки. При по-чести или сериозни случаи е важно да се консултирате с медицински специалист, за да се установи причината и да се предприемат необходимите мерки за лечение. Надяваме се, че тази статия ще ви помогне да разберете повече за епистаксиса и как да се справите с него успешно.