You are currently viewing Остър гноен отит на средното ухо: Причини, симптоми и лечение

Остър гноен отит на средното ухо: Причини, симптоми и лечение

Въведение: Острите гнойни отити на средното ухо са разпространени възпалителни заболявания, които засягат хората от всяка възрастова група, но най-често се срещат при децата. Тези инфекции могат да бъдат болезнени и да доведат до различни компликации, ако не се лекуват правилно! В тази статия ще разгледаме причините, симптомите и важните аспекти на лечението на острия гноен отит на средното ухо.

Симптоми на остър гноен отит на средното ухо:

 1. Болка в ухото: Един от най-честите симптоми е интензивна болка в ухото. Децата често показват признаци на дразнене и безпокойство, докато възрастните могат да изпитват нарушено слухово възприятие.
 2. Секреция от ухото: При гноен отит може да се наблюдава изтичане на гноен или жълтеникав секрет от ухото. Това е резултат от инфекцията в тъпанчевата кухина.
 3. Намален слух: Заради наличието на течност в ухото, пациентите обикновено изпитват временно намалено слухово възприятие.
 4. Висока температура: При децата с остър гноен отит на средното ухо може да се наблюдава и повишена температура.
 5. Храносмилателни проблеми: Някои деца могат да имат затруднения при хранене.
 6. Нарушения в съня: Често децата се събуждане по време на сън в следствие на силна болката.
Причини за острите гнойни отити на средното ухо: Острите гнойни отити на средното ухо се предизвикват от възпаление, което обикновено е последица от вирусна или бактериална инфекция на горните дихателни пътища. Инфекцията се разпространява в средното ухо посредством Евстахиевата тръба, която свързва ухото с носоглътката (епифаринкса). При децата тази анатомична структура е по-къса и по-хоризонтална, което прави лесното разпространението на инфекцията.
sdada

Медикаментозно лечение на острия гноен отит на средното ухо:

 • Антибиотици: При бактериални инфекции лекарят може да препише курс от антибиотици, които да се приемат за определен период от време. Важно е да се приключи пълният курс на лечение, дори и ако симптомите изчезнат преди това.
 • Болкоуспокояващи лекарства: За облекчаване на болката се използват препарати от класа на нестероидните противовъзпалителни лекарства (например ибупрофен или парацетамол). Те също така помагат за намаляване на високата температура, ако има такава.
 • Компреси: Топли компреси върху ухото могат да се приложат за облекчаване на болката и намаляване на възпалението. Този тип лечение крие известни рискове и се прилага само след лекарско разрешение.
 • Покой и почивка: Важно е пациентът да си осигури достатъчно време за възстановяване.
 • Прегледи и следене: Лекарят трябва да проследява възстановителният период на пациента, за да се увери, че инфекцията се излекува напълно и да изключи възможни усложнения.

Оперативно лечение на острия гноен отит на средното ухо:

Ето някои от сценариите, в които може да се наложи оперативно лечение:

 • Най – честата хирургична намеса се нарича “Миринготомия” – Миринготомията е процедура, при която се прави прорез на тъпанчевата мембрана на ухото, за да се дренира течността, която се е натрупала в средното ухо. Интервенцията се извършва обикновено под местна анестезия, но може и да се наложи използването на венозна анестезия, особени при деца!
 • Рецидивиращи отити: Ако пациентът преживява често повтарящи се остри гнойни отити, които не реагират на консервативното лечение, е възможно да се стигне до операция. Тя може да включва премахване на аденоидите (аденоидектомия) или поставяне на миринготомична тръбичка.
 • Осложнения: В редки случаи, острият гноен отит може да причини сериозни осложнения, като мастоидит (възпаление на костта зад ухото), абсцеси или инфекции на други близки структури. В такива ситуации оперативното лечение може да бъде необходимо за дрениране на инфекцията и премахване на усложненията.

Заключение: Острият гноен отит на средното ухо е възпалително заболяване, което протича с болка и наличие на гноен секрет, но с правилното лечение от УНГ лекар може бързо да се подобри общото състоянието на пациента. Важно е своевременната консултация с медицински специалист за поставяне на правилна диагноза и предписване на подходящо лечение, в противен случай може да се достигне то тежки усложнения и необходимост от операция.