You are currently viewing Отомикоза (гъбички в ушите): Причини, симптоми и лечение на гъбичната инфекция на ушния канал

Отомикоза (гъбички в ушите): Причини, симптоми и лечение на гъбичната инфекция на ушния канал

Въведение: Отомикозата е разпространена гъбична инфекция, която засяга ушния канал. Тя може да предизвика неприятни симптоми и да донесе сериозен дискомфорт на пациентите. В тази статия ще разгледаме причините, симптомите и методите за лечение на отомикоза.

Причини: Отомикозата е предизвикана от различни видове гъбички, най-често от рода Candida или Aspergillus. Тези гъбички са естествено съществуващи на кожата и в околната среда. Когато обаче се създадат условия, които насърчават техния растеж и размножаване, може да се развие инфекция.

Някои от факторите, които предразполагат към отомикоза, включват:

 • Влажност: Продължителната влажност в ухото, например след плуване или неправилно почистване на ушите, може да създаде подходящи условия за развитието на гъбички.
 • Травми: Травмите на ушния канал, други нараняванията или операциите могат да увеличат риска от отомикоза.
 • Намалена имунна функция: Хора със слаба имунна система, като например диабетици или хора със значително намалена имунна функция, са по-изложени на риск от гъбични инфекции, включително отомикоза.
 • Носене на слушалки: Дългото носене на слушалки, по-специално при затворен тип или некачествени слушалки, може да предизвика натрупване на влага и пот, което насърчава растежа на гъбички.

Отомикозата може да проявява следните симптоми:

 1. Сърбеж и дразнене на ушния канал.
  Образуване на обилни маси, които могат да бъдат с различен цвят, като бял, жълт или зелен.
 2. Отделяне на люспи от ухото.
 3. Болка в ухото.
 4. Чувство на затъпяване на слуха или значително понижение на слуха.

Лечение: За правилното лечение на отомикоза е важно да се консултирате с лекар, който ще постави точната диагноза и ще определи най-подходящият режим на лечение.

Ето някои от общите методи за лечение на отомикоза:

 • Антигъбични капки или кремове: Лекарят може да предпише антигъбични капки или кремове, които трябва да се прилагат директно в ухото. Тези медикаменти имат за цел унищожаването на гъбичките и облекчаване на симптомите.
 • Системни антигъбични лекарства: В по-тежки случаи, когато инфекцията е по-разпространена или не реагира на топикалното лечение, лекарят може да предпише системни антигъбични лекарства, които се приемат чрез устата.
 • Правилна хигиена на ушите: Важно е да поддържате ушите си чисти и сухи. Избягвайте почистване с клечки или други предмети, които могат да наранят ушния канал и да увеличат риска от инфекция.


В заключение, отомикозата е гъбична инфекция, която засяга ушния канал. Възникването й е свързано с фактори като влажност, травми, намален имунитет и продължително носене на слушалки. При наличие на симптоми на отомикоза е важно да се консултирате с УНГ лекар, за да получите подходящо лечение и да предотвратим евентуални усложнения. Подходящото лечение ще помогне за бързото облекчаване на симптомите.